Zrazy wolowe czas duszenia

Czy potrafi stanowić rzecz smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełny i jedzący kotlet schabowy usmażony na medal i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być dobrze roztłuczony - na tyle, by mięso broniło się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i dodatkowo nie tak bardzo, by kotlet nie był za mały, inaczej straci na soczystości. Także w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w znaczącej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby zdobyło odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy mogli samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej zawartości kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak stosujemy do nich mięso nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością rodzi się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo opaść z sił, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w długiej sum, czy z twardego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie prosta w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe swoje steki były podzielone równomiernie, łatwo i łatwo, więc nie jest doskonalszego wyjścia, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje owo taki ogromny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, kiedy umiało się zdawać.