Wyposazenie sklepu fryzjerskiego

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty oraz akcesoria są obowiązujące w handlu z artykułami mięsnymi?

Przede wszystkim trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których magazynuje się i daje produkty mięsne do sprzedaży. Jest mnóstwo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w zakładzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Ponadto jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich skrywa się mięso – wśród nich wymienia się witryny, zamrażarki, wyspy bądź same szafy mroźnicze. Ciekawym pomysłem, zwłaszcza w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto trzymać nie chociaż w magazynie, lecz jednocześnie w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Daje się ją pod wystawą, dzięki czemu łatwo można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Niezbędna istnieje jeszcze lada ekspediencka, na jakiej kroi się i pakuje towar. W trudniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo niezbędne jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, dostarczającego do składowania towaru.

Perle Bleue Visage Care MoisturisePerle Bleue Visage Care Moisturise. Učinkovita krema protiv bora

Pozostały sprzęt potrzebny w magazynie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna być dość wysoki i czytelny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy i użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem niezbędny jest do cięcia mięsa z kością. Także jest z nożami do cięcia mięsa, i nie warto na nich żałować. Z zmian dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest zaopatrzenie się w wilka do mięsa, będącego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. A nie istnieje to normalny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana jest również kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne istnieje także zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna stanowi w zachowaniu dobrej temperatury w klasy sprzedaży – szczególnie latem. Duże jest i oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin znajdujących się na ekspozycji.