Kasa fiskalna elzab jota e

Razem z uprawnieniem do kraju roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na myśl osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest dokładna?

tłumaczenia techniczne angielskiZobacz naszą stronę www

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do osób zajmujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W istota obowiązujących przepisów prawna tegoż nie dostosowuje się również wobec podmiotów świadczących usługi powiązane z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu również o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz stanowi w sukcesie podmiotów polecających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W ruchu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W tej formy nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje to święta restauracja, albo też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Przedstawiania nie pamięta również wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich kwot w dziedziny gastronomicznej. Dlatego też kasę piszącą w terenie gastronomicznym trzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do produkcji, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna i być zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla artykułów z nowych kategorii.  Był to główny warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku świadczenia usług gastronomicznych, że do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, natomiast nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w ostatnich lokalach kasę rejestrującą należy wpisać w procesu 2 miesięcy oczekując od końca miesiąca, w którym stała przygotowana pierwsza usługa gastronomiczna.